Reci prijatelju... :)
Delicious
Prijava
Ukoliko želite redovno dobivati obavijesti Plesnog centra Salsero, registrirajte se. -------------------------------------------
Zapamti me
Događanja
January 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
February 2018
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Broj posjetitelja
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas294
mod_vvisit_counterJučer235
mod_vvisit_counterOvaj tjedan743
mod_vvisit_counterProšli tjedan842
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2384
mod_vvisit_counterProšli mjesec3484
mod_vvisit_counterUkupno702185

Online (20 minutes ago): 4
Vaš IP 54.90.237.148
,
Danas je: 17. 01. 2018.
Linkovi
Baner

Podrijetlom iz Dominikanske Republike prvenstveno je nastala kao glazba  koja pripada dugo postojećoj pan-latino-američkoj tradiciji gitarske glazbe, musica de guittara, tipično izvođenoj s tri ili četiri svirača na jednoj ili dvije gitare, perkusijama maracas, claves, bongosima, guirom te marimbom ili marimbulom (bas sviran palcem).

U ranim 1960-im bachata postaje dijelom važne potkategorije gitarske glazbe. Iako romantična, razlikovala se od gitarske glazbe namijenjene plesu kao što su kubanski son ili guaracha. U narednim desetljećima glazbenici su ubrzali ritam, a plesači razvili novi korak te se na taj način bachata priključila plesnoj glazbi. Popularni, prilično rašireni žanr romantične gitarske glazbe i najzaslužniji za razvoj bachate bio je upravo kubanski bolero.

alt

Prije razvoja dominikanske izdavačke industrije i širenja masovnih nosača zvuka, bendovi bazirani na žičanim instrumentima bili su gotovo nezamjenjivi u raznim neformalnim događajima, poput zabave u nedjeljno poslijepodne poznate kao pasadias ili spontanim okupljanjima u dvorištima i na ulicama koji su bili poznati kao bachatas. Rječnik latino američkog španjolskog definira termin bachata kao juerga, jorgio ili parranda što označava zabavu, društvene večeri ili veselice. U Dominikanskoj Republici, kako sugerira rječnik, s obzirom na emocionalnu kvalitetu zabave, okupljanja podrazumijevaju glazbu, jelo i piće. Svirači su obično bili lokalni stanovnici, prijatelji ili susjedi domaćina, a plaćalo ih se jelom i pićem te rjeđe novcem.

alt

1970-ih glazba bazirana na gitarama počela se poistovjećivati s terminom bachata, koja je do tada izgubila svoje prirodne konotacije neformalnih okupljanja u dvorištima, ali i stekla negativni kulturni status povezan sa seoskom zaostalošću i vulgarnošću. Koristeći termin bachata na taj način, gitarski stil glazbe stvoren od strane siromašnih seoskih glazbenika, postao je sinonim za kič. Prijezir nije postojao samo prema glazbi i sviračima već i prema slušateljima, tako da je termin bachatero bio pogrdan i korišten za svakoga tko je imao bilo kakve veze s tom glazbom.

Kasnih 70-ih i 80-ih pogoršanje socijalnih i ekonomskih uvjeta reflektiralo se na bachatu tako da je tempo postajao brži, a romantične lirske tekstove, temeljene na boleru, zamijenilo je nasilje, pijančevanje, muško hvalisanje i ženskarenje. Kako je populacija siromašnih građana rasla, tako je termin bachata, koji je ranije sugerirao seosko porijeklo i niski socijalni status, bivao sve povezaniji sa kompliciranim setom nedoličnog ponašanja. Od svojeg izviranja 1960-ih bachata je držana za prekrutu, prevulgarnu i glazbeno prerustikalnu da bi joj se dozvolio ulaz u glavnu muzičku struju koju je predvodio merengue.

U 1990-im akustična se gitaras sve više zamjenjuje električnom gitarom što je uvelike pripomoglo većoj popularnosti bachate te se, poput salse i merenguea, aktualizirala širom svijeta. Zajedno s glazbom, postao je popularan i istoimeni ples koji je također nastao u Dominikanskoj Republici i razvijao se paralelno s glazbom te se danas pleše po cijelom svijetu, ali ne svugdje identično.

Osnovni korak sastoji se od osam koraka, uz kretanje plesača s jedne na drugu stranu osim u dominikanskom stilu gdje je kretanje unutar kvadrata. Koraci od 1. do 3. i od 5. do 7. izvode se s prebačajem težine s noge na nogu dok se na 4. i na 8. koraku podiže peta od poda i radi „tap“ , a bok se izbacuje u smjeru suprotnom od smjera prethodnog gibanja. Na taj se način najčešće naglašava svaka 4. doba.  Koljena bi trebala biti blago savijena tako da plesači lakše izvode gibanje bokova. Općenito gledano, većina pokreta plesača dolazi iz donjeg dijela tijela (do kukova), a gornji dio tijela više je ili manje aktivan što ovisi o stilu kojeg su plesači odabrali.

Plesni pokreti, odnosno interpretacija plesača uvelike ovisi o samoj glazbi, naglašenost pojedinih instrumenata, ambijentu, nivou plesnog znanja, međusobnoj komunikaciji i o njihovom trenutnom raspoloženju. Za razliku od salse, u  bachati se obično ne izvode složeni okreti plesača, ali se daljnjom komercijalizacijom i razvojem ovog plesa oni uključuju sve više. 

alt

Stilovi bachate:

Dominikanski stil je originalni stil bachate podrijetlom iz Dominikanske Republike. U samom početku ovaj se stil plesao u zatvorenom položaju kao bolero. Osnovni korak pleše se u kvadratu slično kao u boleru uz mali dodatak koraka tap. Za ovaj stil bachate karakteristične su sinkopacije ovisno o dinamici glazbe. Danas je vrlo raširen na području Kariba, a specifičan je po plesanju na bržu glazbu s puno rada nogu, okreta, raznih figura u zatvorenom ili otvorenom položaju s mekim pokretima bokova i već spomenutim korakom tap.

Tradicionalna bachata – Početkom 90-ih godina plesači su u zapadnom svijetu odlučili malo pojednostaviti osnovni korak bachate tako što su se umjesto u kvadrat počeli gibati u stranu. Nakon svaka tri koraka slijedi tap i promjena smjera gibanja. Karakteristike ovog stila po mnogočemu su slične dominikanskome. Na primjer, zajednički su im meki pokreti bokova. No, postoje i razlike, a to su bliska veza između partnera, naglasak tap koraka bokovima bez puno okreta i figura. Tradicionalna bachata je prvi stil bachate koju su popularizirali plesači izvan Dominikanske Republike.

Moderna bachata ili bachata moderna je najnoviji stil bachate nastao na temeljima tradicionalne. Smatra se da se razvio u Španjolskoj. Osnove ovog stila jednake su onima tradicionalne bachate, ali su upotpunjene elementima drugih plesova poput salse, tanga, zouk-lambade i dr. U ovom stilu plesači puno više naglašavaju rad gornjeg djela tijela,  dok plesačice stavljaju veliki naglasak na senzualni rad bokova. Najveći utjecaj na moderni stil bachate imaju plesne kombinacije iz salse koje plesači prebacuju u „bachata korak“.

U zadnjih nekoliko godina bachata je postigla ogromnu popularnost diljem svijeta, od kojih je ključna 2002. godina u kojoj je njujorški latino sastav „La Aventura“, porijeklom iz Dominikanske Republike, svojim hitom „Obsesión“ poharao svjetske top liste. Uz La Aventuru to su još i pioniri bachate Anthony Santos, Raulin Rodriguez zatim Joe Veras, Hector Acosta, Juan Luis Guerra, Prince Royce, Romeo Santos, Xtreme, Toby Love, i mnogi drugi glazbenici koji su doprinijeli promociji bachate i na taj način promijenili njen status glazbe siromašnih slojeva.

Iako i u bachati postoji više stilova svaki je poseban na svoj način, no niti jedan nije bolji od drugoga već samo drukčiji, a sve to zahvaljujući svakom pojedinom plesaču koji unutar ovih stilova razvija i sebi svojstven plesni izričaj.